<% Option Explicit %>
MXO.nl > nieuws
- Motocross Online sinds 1998 -
 
 
 
Rattray en Everts winnen in Zolder!
2-4-2006
De eerste Grand Prix van 2006 is gewonnen door Tyla Rattray (MX2) en Stefan Everts (MX1). Op het moeilijke circuit van Zolder werd de KTM-rijder derde en eerste tijdens de loodzware manches. Everts deed het met een tweede en eerste plaats in de MX1 iets beter. Marc de Reuver werd dankzij een vierde en derde plek tweede. Bas Verhoeven scoorde beide manches punten, Erik Eggens bleef puntloos.
Terwijl de regen met bakken uit de lucht komt neem Rattray de beste start voor Sebastien Pourcel, Alessio Chiodi, Antonio Cairoli, Carl Nunn en Garth Swanepoel. Halverwege de eerste ronde weten Nunn en De Reuver zich op de werken naar de derde en vierde plek voor Cairoli die niet veel later onderuit gaat. Datzelfde overkomt Rattray in de tweede ronden en Pourcel neemt de leiding over. De Fransman wordt gevolgd door het viertal Champ KTM-rijders onder aanvoering van Nunn. In de vierde ronden weet De Reuver zich op te werken naar de tweede plek en hij gaat opjacht naar de leider. Na zo’n vijftien minuten wedstrijd plaatst De Reuver de eerste aanval op Pourcel. Deze mislukt maar de volgende aanval is succesvoller. De leiding heeft ‘Calimero’ echter niet lang in handen want Pourcel komt terug voorbij. Het is Gundersen die de KTM trein doorbreekt en hij passeert Nunn en niet veel later Pourcel. In middels heeft ook Philippaerts het juiste tempo gevonden. Na zo’n twintig minuten wedstrijd lijkt de Italiaan aan te sluiten bij De Reuver. Deze gaat niet veel later echter onderuit, Phillipaerts krijgt de leiding dus en staat deze niet meer af. Achter hem is Gundersen erg sterk bezig. Hij passeert Rattray en ook De Reuver moet er aan geloven. De 24-jarige Noor is terug na twee jaar blessureleed en wordt tweede voor Rattray. De Zuid-Afrikaan weet in de slotfase De Reuver nog te pakken voor de laatste podiumplek. Achter De Reuver wordt de oudste Pourcel vijfde.
De Portugees Rui Goncalves nam de beste start voor de tweede manche gevolgd door Matti Seistola, Christophe Pourcel, Cairoli en Philippaerts. Halverwege de eerste ronde weet Rattray zowel Pourcel als Seistola te passeren. De Reuver volgt op de negende plek. Voorin weet Goncalves bijna tien minuten de leiding vast te houden. Voordien probeert Rattray de leiding over te nemen maar de crosser uit het SilverAction KTM Team houdt de leiding vast. Halverwege de wedstrijd weet is De Reuver al geklommen naar de vijfde plek achter Cairoli die na zijn mindere klassering in de eerste manche duidelijk revanche wilde. Op datzelfde moment gaat Goncalves in de fout, hierdoor kan Pourcel passeren en in die ronde passeren ook Cairoli en De Reuver. Daarna gaat dit duo wat beide woonachtig is in Lommel opjacht naar de jongste Pourcel. Deze biedt niet veel tegenstand waardoor Cairoli en De Reuver respectievelijk op de tweede en derde plek uitkomen. Even lijkt er een strijd te komen om de tweede plek maar Cairoli houdt deze vast voor De Reuver. Christophe Pourcel wordt dus vierde voor Goncalves.
Het is Tortelli die de beste start pakt voor de eerste WK Manche van het seizoen 2006 gevolgd door Ken de Dijcker, Everts, Steve Ramon, Jonathan Barragan en Pascal Leuret. Zeer snel weet Everts de tweede plek over te nemen van De Dijcker die ook Barragan even ziet passeren. In de tweede ronde gaat Everts onderuit in zijn jacht op Tortelli. Hierdoor vind De Dijcker terug de aansluiting bij zijn landgenoot en hij opent direct de aanval maar deze heeft geen succes. Na drie ronden vinden we Bas Verhoeven op de dertiende plek en Eggens volgt hem op de zestiende plaats. Voorin weet Tortelli een voorsprong op te bouwen van ruim vier seconden op de negenvoudig wereld kampioen. Deze weet echter het tempo te verhogen en twee ronden later neemt hij de leiding zelfs over. Het is echter niet voor lang want Tortelli slaat direct terug en houdt de leiding vast. De Dijcker gaat in dezelfde ronden onderuit, hij valt terug naar de achtste plek. Ramon wordt hierdoor de nieuwe derde man maar hij kan zijn podiumplek niet lang vasthouden. Na zo’n vijftien minuten wedstrijd komt Tanel Leok voorbij en hij bezorgt M2R de eerste podiumplek. Ramon wordt vierde voor Ken de Dijcker die net niet op een ronde wordt gezet door winnaar Tortelli! De laatste GP-manche zege van Tortelli dateert van 13 september 1998 in Griekenland waar hij beide manche won. Hij werd toen tevens 250cc wereld kampioen op Kawasaki. Verhoeven rijdt een super sterke wedstrijd, de Brabander vecht in de slotfase een mooi duel uit met Javier Garcia-Vico. De Spanjaard wordt elfde voor Verhoeven, die met nog twee ronden voor het einde teamgenoot Eggens kan passeren. ‘Eggy’ lag elfde maar ging even onderuit en belande buiten de punten.
In de tweede manche neemt Sword de beste start voor Everts en Tortelli. Dat Everts haast heeft bewijst hij door direct de leiding van Sword over te nemen. Rivaal Tortelli heeft iets meer tijd nodig om voorbij aan Sword maar Everts heeft dan al enkele seconden voorsprong op de KTM-rijder. Verhoeven sluit de eerste ronde goed af op een twaalfde plek, Eggens heeft problemen en komt niet door bij start en finish. In de tweede ronde weet De Dijcker te klimmen naar de derde plek maar het duo aan de leiding is dan al vertrokken. Halverwege de manche weet Leok deze derde plek echter af te pakken van De Dijcker. En terwijl voorin Tortelli er alles aan doen om dichtbij te komen aan Everts weet Kevin Strijbos aan te sluiten bij De Dijcker die hij vervolgens passeert! Net nadat Strijbos de vierde plek in handen heet gaat Tortelli onderuit in de rythem sectie. Hij verliest niet zijn tweede plek maar de spanning om de eerste plek is daarna voorbij. Met nog tien minuten op de klokken weet Strijbos aan te sluiten bij Leok en niet veel later neemt hij de derde plek over. Leok houdt de vierde plek stevig vast voor Ramon die vijfde wordt. Eggens heeft de wedstrijd na de eerste ronde al verlaten, Verhoeven doet het ook de tweede manche erg goed door met een 16e plaats opnieuw punten te scoren.

MX2 /1e manche:
1 David Philippaerts I KTM
2 Kennteh Gundersen Nor Yamaha
3 Tyla Rattray Z-A KTM
4 Marc de Reuver NL KTM
5 Sebastien Pourcel F Kawasaki
6 Alessio Chiodi I Yamaha
7 Christophe Pourcel F Kawasaki
8 Carl Nunn GB KTM
9 Tommy Searle GB Kawasaki
10 Antione Meo F Honda

MX1 / 2e manche:
1 Tyla Rattray Z-A KTM
2 Antonio Cairoli I Yamaha
3 Marc de Reuver NL KTM
4 Christophe Pourcel F Kawasaki
5 Rui Goncalves Por KTM
6 Kenneth Gundersen Nor Yamaha
7 Antione Meo F Honda
8 Sebastien Pourcel F Kawasaki
9 Billy McKenzie Sco Yamaha
10 Carl Nunn GB KTM

Dagklassement MX2 GP of Flanders:
1 Tyla Rattray Z-A KTM 45
2 Marc de Reuver NL KTM 38
3 Kenneth Gundersen Nor Yamaha 37
4 David Philippaerts I KTM 33
5 Christophe Pourcel F Kawasaki 32

Tussenstand MX2 na 1 van 15 wedstrijden:
1 Tyla Rattray Z-A KTM 45
2 Marc de Reuver NL KTM 38
3 Kenneth Gundersen Nor Yamaha 37
4 David Philippaerts I KTM 33
5 Christophe Pourcel F Kawasaki 32

MX1 /1e manche:
1 Sebastien Tortelli F KTM
2 Stefan Everts B Yamaha
3 Tanel Leok Est Kawasaki
4 Steve Ramon B Suzuki
5 Ken de Dijcker B Honda
6 Jonathan Barragan E KTM
7 Kevin Strijbos B Suzuki
8 Cedric Melotte B Yamaha
9 Pascal Leuret F Honda
10 Stephen Sword Sco Kawasaki
12 Bas Verhoeven NL Honda
22 Erik Eggens NL Kawasaki

MX1 / 2e manche:
1 Stefan Everts B Yamaha
2 Sebastien Tortelli F KTM
3 Kevin Strijbos B Suzuki
4 Tanel Leok Est Kawasaki
5 Steve Ramon B Suzuki
6 Stephen Sword Sco Kawasaki
7 Ken de Dijcker B Honda
8 Cedric Melotte B Yamaha
9 Jonathan Barragan E KTM
10 Pascal Leuret F Honda
16 Bas Verhoeven NL Honda
- Erik Eggens NL Kawasaki

Dagklassement MX1 GP of Flanders:
1 Stefan Everts B Yamaha 47
2 Sebastien Tortelli F KTM 47
3 Tanel Leok Est Kawasaki 38
4 Steve Ramon B Suzuki 34
5 Kevin Strijbos B Suzuki 33

Tussenstand MX1 na 1 van 15 wedstrijden:
1 Stefan Everts B Yamaha 47
2 Sebastien Tortelli F KTM 47
3 Tanel Leok Est Kawasaki 38
4 Steve Ramon B Suzuki 34
5 Kevin Strijbos B Suzuki 33

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Digi-MX.Com

     


 

© 1998-2019 MXO.nl